Pisztrángos patakok Vasban

Vasszécseny

Hangulatos környezetben, az Új-Ebergényi Kastélyszálló parkjában találjuk a Gyöngyös-patak pisztrángokban bővelkedő övcsatornáját. A Margit-szigetet körülölelő mederben két-három méteres mélységek sem ritkák: az élő víz felől megérkező szakasznál és a hidacska környékén lévő kiszélesedésnél mélyebb, a visszatérő hátsó kanyarulatnál sekélyebb a csatorna.
Több lejárón léphetünk le közvetlenül a vízhez. A külső ívről a szemközti bokrok, fák alatti árnyékokat érdemes meghorgászni, illetve a középső mélységeket (a szigetről a horgászat nem engedélyezett).
Maga a Gyöngyös-patak az őspark határán kanyarogva, közel egy kilométer hosszan kínál jobbnál jobb helyeket.
Az övcsatorna visszatérő ága alatt kb. száz méterrel egy keresztgát, ún. surrantó biztosítja a magasabb vízállást. A felduzzadt patak így mélyebb mederben, a parti fákat nyaldosva, a bokrok közé kiöntve rohan tovább, valóban izgalmas és ügyességet kívánó terepet teremtve.
Itt is találunk három méteres és gázlós szakaszokat. A horgászható, és egyébként roppant változatos jobb part - melyet meredek bevágódások, és öntések színesítenek - kényelmesen járható, főként csak fák maradtak a bozótolás után. A rejtőzködő horgászaté a főszerep.
A legyezés és könnyűpergetés olyan pályája született meg itt, melynek végighorgászása - viszonylagos rövidsége ellenére - egésznapos időtöltést is kívánhat, s annak ellenére, hogy sok hal lakja, egyáltalán nem hullik a horgász ölébe a dicsőség, a zsákmány.

Lukácsháza

A Gyöngyös itt olyan arcát mutatja, amit kevesen ismernek. Vadregény a köbön, ahol a jelszó, a megközelíthető természet.
Lukácsházán a közúti híd feletti szakasz bal partját tette járhatóbbá a szövetség, több mint két kilométer hosszan. Ennek köszönhetően szárazföldről is meghorgászható már ez a medrében, vízében érintetlen Gyöngyös szakasz.
A vízben gázolásra is akadnak helyek, de kiszámíthatatlan, homokos, süppedős részeken nem biztos, hogy ez a célravezető módszer.
A vizet szegélyező erdőben, fák között és alatt, kanyar kanyart követ. Mélyebb külső, sekélyebb belső ívekkel, gyökerek dzsungelével, magaspartokkal, bevágódott, leszakadó meredek földfalakkal, kavicszátonyokkal, mederesésekkel és törésekkel, vízbe dőlt tuskókkal, uszadék torlaszokkal, szigetekkel, gyors sordor-vetődésekkel kápráztat el a pálya.
Megfigyelhető, hogy felfelé haladva a hordalék mérete egyre nagyobb: a kezdeti homokot apró szemű sóder váltja a gázlóknál, feljebb kisebb, majd nagyobbacska kavicsokat is látni, míg a kiemelt szakasz határánál már öklömnyi kövek terhelik a teraszokat.
Bárhol hirtelen mélyülhet, ezért mindenképpen figyelmesen szabad csak belegázolni. A megközelíthetetlen zugok, a kanyarok langói, a szigetspiccek és a zátony alatti esések, a mély egyenes árkok rejtik a halakat. Léggyel és - egyágú, szakáll nélküli horoggal szerelt - kisebb wobblerrel, villantóval érdemes próbálkozni.

Bük

A hatalmas idegenforgalmat bonyolító település mellett elszaladó Répce, eddig nem sok szerepet kapott a környék életében. A nemrégiben megépült két duplasurrantóval azonban a szövetség - az önkormányzattal együttműködve - olyan horgászhelyeket hívott életre, melyek hamarosan a legyező és pergető horgászok kedvencei lehetnek.
A felső, nyugatabbra épített küszöb hosszabb földúton közelíthető meg, az alsó pedig a Bük-333 országút hídja mellől érhető el.
Mint a legtöbb duzzasztó, ezek is jelentősen emelik a vízszintet a felsőbb szakaszokon, közel állandó életteret biztosítva ezzel. Alább ugyanakkor igazi sekélyvizes, egyre mélyülő legyes-terepet hoznak létre. A kettős építés megakadályozza, hogy a hirtelen nagyvizeket hozó Répce alámossa, átrendezze a kövezéseket. Kell-e mondani, hogy az új horgászhelyeket hozó surrantók frissítik, oxigénnel is telítik a vizet.

Vaskeresztes

A Pinka vaskeresztesi, malom-sziget környéki szakasza a legváltozatosabb helyszíneket kínálja majd, szinte karnyújtásnyira egymástól. A tervek szerint a közeljövőben megépülő szövetségi iroda és vendégház előtt ügyességi pályákon tesztelheti ki-ki a tudását - léggyel, és pergetve egyaránt. A sziget feletti rész bal partja már átesett a bozótoláson, horgászatilag elsőosztályú duzzasztott szakasznak számít, most is jól meghorgászható. A szintén horgászható jobb ágban lévő a duzzasztó alatt sekélyebb, vad arcát mutatja a Pinka, a balra induló malomcsatorna a zubogó alatt ugyancsak kiterül, kiszélesedik, sekélyebben fut tovább. Hamarosan a két ág egyesülésénél létesül majd a következő izgalmas és fontos surrantó együttes, mely duzzaszt, megtart, színesít - a vízállást jótékonyan fogja befolyásolni.
A hab a tortán azonban mindenképpen az, mely egyedülálló a maga nemében: nevezetesen a jobb ág, jobb partjára kikanyarodó, régen elfeledett holtág újra élesztése, medrének az élő Pinkához kapcsolása, halasítása.
Horvátlövőn a településtől az államhatárig tartó bal parton is indul nemsokára a bozótolás. A hosszú, egyenletes szakasz vízszintjét az alább lévő, már osztrák oldali malom biztosítja, melynél a kötelezően beépített digitális műszer a kiszámítható működés garanciája.
Itt is árnyat jelentő fák között inal a valaha csatornásított, de azóta ismét természetes képet rajzoló patak. Abszolút vegyes horgászatra alkalmas, nem véletlen, hogy a pontyot, keszegféléket keresők is megtalálják a számításukat a pisztrángra, domolykóra áhítozók között.

   

     

Vasszécseny kastélyparkjában, az élő Gyöngyösön - lenyomott szakállú, egyágúvá csonkított drillingű - apró Salmo wobblerrel fogott termetes pisztráng.

A kastélypark surrantója, felette a jól láthatóan visszaduzzasztott vízzel.

  

   

Az övcsatorna a biztos pisztráng fogást keresők paradicsoma. Bár mesterséges a meder, a víz fölé boruló bokrok és a fák természetközelivé varázsolják a vizet.

 

  

A legyezés alapjainak elsajátításához ideális terep, és a sikerélmény is garantált.

Lukácsházi Gyöngyös szakasz parkoló felöli vége.

Folyásirányban felfelé pillantva - Kitakarított bal part (a képen jobbra), és az érintetlen túlsó oldal.

Erdőben, fák-bokrok alatt.

Változatos fényviszonyok: emitt sötét, árnyas, a háttérben jobb parti tisztás.

Alámosott meredek, gyökeres partok a külső, vízig érő lágyszárú növényzet a belső oldalon.

Patakok mellet nem ritkák talajt vesztett, kidőlt, partok felett átívelő fák.
Lágy homokos sekélyes az innenső parton.

Szigetszerű képződmény uszadékkal, és átborult fákkal, csendes sekély elfolyóval.

Hatalmas bal kanyar külső ívének meredeken szakadó fala.

Hosszan, kis kanyarokkal cselező, szlalomozó patakrészlet.

Néhol már az ösvény alá mosta magát a Gyöngyös.

Jókora uszadékok torpantják meg a patakot, változatos víz mélységeket és
áramlásviszonyokat idézve elő.

Az erdőből kiszaladó víz nagy kavicsokon bucskázik át egy széles, de sekély részen.

 

 

 

További lukácsházi Gyöngyös képek.

Wobbler után rabló domolykó a Gyöngyösön.

Horvátlövői egyenes árnyas a Pinkán.

A vaskeresztesi sziget felett.

Pinkai domolykó.

 

   

A Répce első surrantója Bük felett a partról, a víz felől, és a közeli hídról.

 

A büki surrantó és környezete.

 

Utolsó módosítás: 2007-03-13


   Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskeresztes 165/2 hrsz:: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt